fredag, april 28, 2006

hej alla vänner.
en kort liten notis bara. vile bara säga att efter typ 5 dagar i skärselden blev uppsats 1 klar igår. nu har jag bara mitt största prjekt någonsin att skriva på en vecka. men nu kan jag fokusera på en sak iaf, jag har nämligen hermenutik- och grekiska- tentor också, men det är plugg vilket inte är samma sak som skriva.
jag åkte till borders och tröstköpte böcker, three for two erbjudande: 1) Stenibecks "Grapes of Wrath", om the great depression i usa, bönder som flyttar till Kalifornien, route 66 osv. 2) Bird by Bird, av Anne Lamott, om skrivande 3) Zen and the Art of motorcycle maintenance, även den en filosofisk reseskildring.

tisdag, april 25, 2006

en grå dag



det är inte roligt nu. jobbade hela söndagen, var uppe hela natten till måndag, jobbade hela måndag tills jag stupade, med bränd hjärna. måste bli klar nu.

torsdag, april 20, 2006

på svenska

för er som inte är invigda i jonathan safran foers värld men drar er för att läsa engelska:

författare: Foer, Jonathan Safran, 1977-
uniform titel: Extremely loud & incredibly close. Svenska
titel: Extremt högt & otroligt nära / Jonathan Safran Foer ; översättning av Hans-Jacob Nilsson
förlag/år: Stockholm : Norstedt, 2006 (Norge)
omfång: [8], 326, s., [17] pl.-bl. : ill. ; 24 cm
annan titel: Extremt högt och otroligt nära
anmärkning: Första svenska upplaga 2006
ISBN: 91-1-301437-4 (inb.)
medarbetare: Nilsson, Hans-Jacob
klassifikation (SAB): Heq.01=c


författare: Foer, Jonathan Safran, 1977-
uniform titel: Everything is illuminated. Svenska
titel: Allt är upplyst / Jonathan Safran Foer ; översättning av Hans-Jacob Nilsson
upplaga: [Ny utg.]
förlag/år: Stockholm : Pan, 2006 (Danmark)
omfång: 319, [1] s. ; 18 cm
anmärkning: Första svenska upplaga 2003
ISBN: 91-7263-680-7
annan utgåva: Allt är upplyst . 2003 , ISBN 91-1-301015-8
medarbetare: Nilsson, Hans-Jacob
klassifikation (SAB): Heq.01=c

jonathan safran foer




hörde först talas om safran foer på frizon i somras. lydia halldorf visade hans "extremely loud and incredibly close". jag köpte boken nån månad senare och läste den på jullovet. första gången jag läst till typ klockan 5 på morgonen för att läsa slut en bok, på länge eller någonsin. den är fantastisk. post-911 new york berättelse, om en liten pojke som försöker överleva sin fars död i WTC. ikväll såg och hörde jag honom läsa ur den på en pub nere i chicago. han läste första kapitlet. sen frågor och svar. det var intressant. han är väldigt "postmodern". när någon frågade vad han försökte säga med det och det, sa han bara "books aren't about something outside themselves, somewhere in the world, they're just books". böcker har inte en speciell betydelse. författaren gör sin grej, sen "skriver" jag som läsare resten av boken, ger den mening, genom de saker som jag associerar osv.. en kompis pratade lite med honom om detta efteråt. foer sa kryptiskt "a bird is not an ornithologist". som författare vill han inte tänka bortom det han skriver, analysera, han skriver bara. allt detta påminner mig om dylans vägran att vara sin generations talesman "i'm just a song and dance man" var vad han sa... men om jag tillåts att vara medförfattare, så kan jag säga att FÖR MIG har foers bok en hel del att säga om en hel del, och jag tror inte att han har ngt emot det... jag pratade bara lite kort med honom när han signerade en bok åt mig "everything is illuminated" (den har det gjorts film av, med elijah wood). alltid lika svårt att ge beröm och uttrycka tacksamhet så där över ett signeringsbord. killen är 29 bast, översatt till typ 30 språk.

b.

tisdag, april 18, 2006

många bilder få ord



satt på pita palace (eller paradise, både finns minns inte vilken vi var på) och drack arabiskt kaffe med kardemumma i, åt pita med hummus och spelade backgammon, med christian fecht. stället ägs av Nicholas från Hebron.

det är som sagt mycket nu. lite jobbigt med två projekt i huvudet samtidigt: balthasar samt en 15 sidors uppsats om de fyra fördsta versarna i Johannes första brev. imorgon bitti ska jag hänga med min grekiskalärare på hans kontor o diskutera dessa versar.

pax.

lördag, april 15, 2006

imorgon tas min vän grace lloyd upp i den ortodoxa kyrkan, hon "konfirmeras" med smörjelsens sakrament. hennes familj har flugit in från pennsylvania så vi hade en liten fest hemma hos henne idag. hon bor i chicagos värsta ghetto, mest mord om året i hela usa. vi satt på hennes bakgård runt en eld och spelade gitarr (sjöng hela min gymnasierepertoar av dylan och simon and garfunkel låtar ihop med hennes far). 
det har varit väldigt varma dagar. igår var det 28 grader. i torsdags kväll, efter en lång varm dag, hade vi det värsta åsk/blixtovädret jag varit med om här. jag och några kompisar åkte till en liten park och satt i ett lusthus och tittade på blixtarna till sent på natten. 
idag fick jag till en bra början på min uppsats om von balthasar/teologisk estetik. skönt. när man väl fått till en början rullar det oftast på. på två veckor måste jag skriva 50 sidor. ska väl gå. "tyvärr" är det ortodx påsk den kommande veckan så det blir lite svårt. massa gudstjänster och massa jobb. say a little prayer for me.

svar på filmfrågan: Nattvardsgästerna av Bergman.

tisdag, april 11, 2006



en något långtråkig/oorganiserad föreläsning om paulus och epikuréerna. tittade på slutet av en film istället (ingen volym, men text).
Gissa filmen, eller regissören om ni så vill. Svaren i kommentarsidan.

måndag, april 10, 2006


likte lätt antikapitalistiskt störde jag mig på försöket attman försöker sälja yogurt till mig genom att locka mig med chansen at jag kan vinna 10.000 shoppingdollars. konsumera så att du kan konsumera mer.


och sen går jag vidare genom studentcentret och stöter på det här bordet. på montern står det "let us help you manage and increase your wealth". ok...


men vem bryr sig en dag som denna. det är 20 grader varmt ute. jag låg i gräset och lyssnade på min vän julie-ann när hon läste en saga för oss. det fina vädret är lite oläge. vem vill jobba häcken av sig en dag som denna?

Veni Creator

Come, Holy Spirit,
bending or not bending the grasses,
appearing or not above our heads in a tongue of flame,
at hay harvest or when they plough in the orchards,
or when snow covers crippled firs in the Sierra Nevada.

I am only a human being: I need visible signs.
I tire easily, building the stairway of abstraction.
Many a time I asked, you know it well,
that the statue in church lift its hand, only once, just once, for me.
But I understand that signs must be human,
therefore, call one person, anywhere on earth,
not me-after all I have some decency-
and allow me, when I look at that person,
to marvel at you.

-Czeslaw Milosz

torsdag, april 06, 2006

HAPPINESS IS THOSE WHO SING WITH YOU

känner mig överväldigad efter en lång dag med fantastiska föredrag. jag är trött och förkyld så jag orkar inte sammanfatta allt nu. men det får räcka med att säga att jag är glad att jag är där jag är. jag får lyssna till och samtala med fanatstiska människor. syssla med det jag älskar. kommer dela med mig anteckningar och sånt senare.

om jesus ÄR Sanningen måste hans sanning kunna stå som motvikt till alla sanningar vi finner i världen. ingen smärta eller sorg, inga frågor eller påståenden kan välta honom. i den heliga treeninghetens inre liv finns det utrymme för till och med kristi nedgång i helvetets tomhet och gudsförgätelse. (parafras av Balthasar)


kvällen avslutades med ett föredrag av min älskade mentor och lärare dr. Lundin. mer om detta senare. han avslutade iaf sitt anförande med att tala om oss människor, och speciellt när vi skapar konst, som vår Gud Faders barn, barn som i vår konst och i våra liv leker inför hans ansikte. konst som lek.
jag gick därifrån direkt till teatern. satt uppe i taket, bland spotlightsen, och såg sista hälften av Snobben musikelen igen. perfekt slut på dagen. där fick jag se dessa barn som leker och trevar sig fram, sjunger och gråter.


Sista sången:
HAPPINESS

CHARLIE BROWN:
HAPPINESS IS FINDING A PENCIL.

SNOOPY:
PIZZA WITH SAUSAGE

LINUS:
TELLING THE TIME.

SCHROEDER:
HAPPINESS IS LEARNING TO WHISTLE.

LINUS:
TYING YOUR SHOE FOR THE VERY FIRST TIME.

SALLY:
HAPPINESS IS PLAYING THE DRUM IN YOUR OWN SCHOOL BAND.

CHARLIE BROWN:
AND HAPPINESS IS WALKING HAND IN HAND.
HAPPINESS IS TWO KINDS OF ICE CREAM.

LUCY:
KNOWING A SECRET.

SCHROEDER:
CLIMBING A TREE.

CHARLIE BROWN:
HAPPINESS IS FIVE DIFFERENT CRAYONS.

SCHROEDER:
CATCHING A FIREFLY.
SETTING HIM FREE.

CHARLIE BROWN:
HAPPINESS IS BEING ALONE EVERY NOW AND THEN.

ALL:
AND HAPPINESS IS COMING HOME AGAIN.

CHARLIE BROWN:
HAPPINESS IS MORNING AND EVENING,
DAY TIME AND NIGHT TIME TOO.
FOR HAPPINESS IS ANYONE AND ANYTHING AT ALL
THAT'S LOVED BY YOU.

LINUS:
HAPPINESS IS HAVING A SISTER.

LUCY:
SHARING A SANDWICH.

LUCY AND LINUS:
GETTING ALONG.

ALL:
HAPPINESS IS SINGING TOGETHER WHEN DAY IS THROUGH,
AND HAPPINESS IS THOSE WHO SING WITH YOU.
HAPPINESS IS MORNING AND EVENING,
DAYTIME AND NIGHTTIME TOO.

CHARLIE BROWN:
FOR HAPPINESS IS ANYONE AND ANYTHING AT ALL
THAT'S LOVED BY YOU.

(The cast filters out, waving "good night" to Charlie Brown, but Lucy stays, and and stands in silence for a moment before finally saying:)

LUCY:
You're a good man, Charlie Brown.

onsdag, april 05, 2006

hallå. jag hade en fantastisk helg i steubenville. just nu är jag dock väldigt förkyld, så jag orkar inte berätta om allt nu. stressen gnager. men helgen var iaf mkt stimulerande. fredagskvällen spenderade jag i Scott Hahns hem. Han är känd katolsk författare och foskare (några av hans böcker finns på svenska). Det var iaf ett av de bästa samtalet jag haft på mycket länge. Vi åt middag, diskuterade Fäderna, rysk filosofi, liturgi, sen satt vi i hans enorma bibliotek och pratade i timmar. Jag gick därifrån med en hög böcker, massa artiklar och bibliografier.. Vi pratade mycket om något han skrivit en hel del om, nämligen mässan/liturgin/gudstjänsten. Han har skrivit en bok som visar hur Uppenbarelseboken är djupt färgad av templegudstjänsten och den tidiga kyrkans gudstänst. "Scripture is Liturgy. Liturgy is Scripture".

I måndags såg jag teratertruppens senast pjäs, musikalen "You're a Good man Charlie Brown". Jag känner de flesta av skådespelarna. Det var fantastiskt att se dem förvandlade till griniga, filosofiska och deprimerade små barn från Snobben. Hamnade bakom skolans rektor och fick snacka lite med honom i pausen. Förslog ett vidare samarbete/vänskapsrelation med Franciscan University (han är ganska antikatolsk) han sa "get back to me with details".

Nu börjar det närma sig terminslut och det skrämmer livet ur mig. Måste skriva en hel del. Och den här veckan har vi teologikonferens om Konst och Teologi.

frid.