tisdag, mars 18, 2008

sjusovare


igår var jag hemma hos mina vänner ossama och therese. han är ikonmålare och oud-lärare. jag var där för att plocka upp ett gäng ikoner som några svenskar och norrmänn beställt i oktober. agerade mellanhand, nu fraktas de till skandinavien av en annan grupp.
ossama bjöd på fantastisk oud-musik. han spelade först ett par arabiska ballader, och sedan sin egen tonsättning av psalm 51/50: Herre förbarma dig över mig. fantastiskt.
men han visade oss även sina ikoner. ett motiv som jag har funderat över är det av "de sju sovande ynglingarna". han berättade att historien finns både i kristen tradition och i koranen. summan av kardemumman är att sju män blir inmurade under förföljelsen under decius (200-tal), för att sedan hittas 200 år senare, fortfarande sovande. fyndet blir till stor uppmuntran då frågan om kroppens uppståndelse är omtvistad. tydligen spred sig historien snabbt och finns som sagt i sura 18 i koranen.

men det som jag just fick reda på, när jag läste wiki-artikeln, är att det är från denna historia som vi fått uttrycket sjusovare i svenskan (och de andra skandinaviska språken). sånna här historier och etymologier gör mig så lycklig. att se hur berättelser sprider sig, formar våra uttryck osv osv. och här har man gått och sagt detta så länge man kan minnas, och så visar det sig ha syrisk ursprung.

5 kommentarer:

Robin sa...

Intressant. Kul att Bloggen är igång igen, Broder Ben. Fick nyss Keryx hit till Indien. Haldorfs artikel var kanonbra. Bless // Robin

smäm sa...

haha! är det sant? jag som trott (och har hört det förklaras för mig) att sjusovare kommer från den tiden då folk gick upp 5 på morgonen. att sova till 7 skulle ju då vara att dra sig hutlöst länge. men så är inte fallet alltså. allt gott till dig.

Linus sa...

Tack för hjälpen med eskorten! sällsamt vackra Ikoner! Nu är de på plats både i övre salen och hemma i vardagsvrån.
/linus och ellinor

Rakel sa...

Kul, hade ingen aning. Trevligt att det finns någon där ute i stora världen som allmänbildar resten av oss nordiska vildar.

My sa...

Oj, intressant med förklaringen till sjusovare! Själv är jag född på sjusovardagen så jag har fått höra det ordet rätt ofta, men aldrig riktigt vetat bakgrunden till det. Men nu vet jag alltså. TACK för det! :)