måndag, oktober 13, 2008

st. benjamin diakonen
Idag (och den 31 mars) firas minnet av Benjamin diakonen, martyr.

St. Benjamin was a Persian. He was a deacon in the Church in Persia and he was zealous in preaching the Gospel, bringing many Persians and Greeks to the faith. For this he was thrown into prison. One of King Yezdegeherd's nobles pleaded for him to save his life. The king offered Benjamin a deal. He would let him go free, if he would keep quiet about Christ. The Holy Deacon replied, "I cannot possibly do that. Those who hide the talent they have received will be given over to greater suffering." The king ordered that thorns be driven under his nails along with other tortures, until he entered into the Lord's rest in about 412.

Troparion (Tone 4)
Thy martyr, Benjamin, O Lord, by his struggle hath received from thee, our God, the imperishable crown; because, acquiring thy strength, he demolished usurpers and crushed the powerless might of Satan. Therefore, through his intercessions, O Christ God, save our souls.

6 kommentarer:

Anonym sa...

cool kille. Väldigt välfriserad. Och jag ser att han har en fin Aura.

Att läsa auror är en bortglömd konst i kristna sammanhang.

Men det är just det som porträtteras.

Finns i flera religioner.

Benjamin Ekman sa...

att glorian finns i konst i många religioner är sant (t.ex. buddistiska bilder). men för oss kritna bör detta inte vara ett problem.
som paulus säger:

"När jag har gått omkring och sett på era gudabilder har jag nämligen också upptäckt ett altare med inskriften: Åt en okänd gud. Det som ni alltså dyrkar utan att känna till, det är vad jag förkunnar för er ... Av en enda människa har han skapat alla folk. Han har låtit dem bo över hela jordens yta, och han har fastställt bestämda tider för dem och de gränser inom vilka de skall bo.

Det har han gjort för att de skulle söka Gud och kanske kunna treva sig fram till honom - han är ju inte långt borta från någon enda av oss.

Ty i honom är det vi lever, rör oss och är till, som också några av era egna skalder har sagt: Vi har vårt ursprung i honom." (Apg 17)

glimtar av Guds sanning finns överallt. för den kristna konsten innebär glorian att helgonet har blivit delaktig i den Kristus som "skiner som solen" (Matt 17).

Anonym sa...

Intressant. Kan du även tänka dig att glorian har med det 8:e chackrat att göra det som har kontakt med Gud. Att mycket av den kunskap som finns inom till exempel hinduismen, och massa andra religioner som egentligen har samma grundsyn på människan med chakran eller vad man nu kallar det utifrån vilken tradition. Är förenlig med kristendomen?

Thomas H sa...

Ar inte helt palsat nar det galller auror, men somj jag forstatt auran, sa har den inget med den kristna glorian att gora. Den kristna glorian ar en ikonisk framstalning av den Helige Andes narvaro och delaktighet med ett kristet helgon: den visar att denne person, som avbildas, har tagit del av gudomlig natur, till den grad att han har forvandlats till, som grekerna sager "gud av nad". D.v.s att han lever med Gud i evighet i himmelen och ber for oss, i karlek.

Charlotte Therese sa...

Thomas, just precis...

Tänkte komma med ett bloggtips:

http://katolskakyrkan.blogspot.com/2008/10/ulf-ekman-i-hetluften.html

Anonym sa...

Hej!

Vad tycker ni om denna bok?
Evangelium enligt Rom
(www.gospelmedia.se)

Vad tycker n i om den diskussion som förs på bloggen Alathea?

/M