torsdag, april 20, 2006

jonathan safran foer
hörde först talas om safran foer på frizon i somras. lydia halldorf visade hans "extremely loud and incredibly close". jag köpte boken nån månad senare och läste den på jullovet. första gången jag läst till typ klockan 5 på morgonen för att läsa slut en bok, på länge eller någonsin. den är fantastisk. post-911 new york berättelse, om en liten pojke som försöker överleva sin fars död i WTC. ikväll såg och hörde jag honom läsa ur den på en pub nere i chicago. han läste första kapitlet. sen frågor och svar. det var intressant. han är väldigt "postmodern". när någon frågade vad han försökte säga med det och det, sa han bara "books aren't about something outside themselves, somewhere in the world, they're just books". böcker har inte en speciell betydelse. författaren gör sin grej, sen "skriver" jag som läsare resten av boken, ger den mening, genom de saker som jag associerar osv.. en kompis pratade lite med honom om detta efteråt. foer sa kryptiskt "a bird is not an ornithologist". som författare vill han inte tänka bortom det han skriver, analysera, han skriver bara. allt detta påminner mig om dylans vägran att vara sin generations talesman "i'm just a song and dance man" var vad han sa... men om jag tillåts att vara medförfattare, så kan jag säga att FÖR MIG har foers bok en hel del att säga om en hel del, och jag tror inte att han har ngt emot det... jag pratade bara lite kort med honom när han signerade en bok åt mig "everything is illuminated" (den har det gjorts film av, med elijah wood). alltid lika svårt att ge beröm och uttrycka tacksamhet så där över ett signeringsbord. killen är 29 bast, översatt till typ 30 språk.

b.

4 kommentarer:

Samuel Bergenwall sa...

Jag vet inte riktigt hur, men halkade in här, det gjorde jag. Så man får väl ta o lägga en kommentar. Hoppas du trivs uppe i Chicago. Själv försöker jag överleva min första och sista termin på ORU. Längtar tillbaka till mitt Kina. Hämtar dock lyckligtvis ut en examen i historia väldigt snart.
Ja du Benjamin, ha't bra.
Och, så sant: Flannery O'Connor är fantastisk!

joelh sa...

benjamin, detta var grymt. och du visste det hela tiden: du visste vad du gjorde mot oss när du la upp de här bilderna. vi hade ingen chans. vi kom ofrånkomligen att bryta mot det tionde budet.

lydia the librarian sa...

jag vill bryta mot det sjunde budet, eller vilket det nu är, att jag vill dräpa dig!!! Sjukt att du träffade hela världens idol och att det var jag som introducerade er. Glöm aldrig det!

Christine Eriksson sa...

På torsdag mellanlandar ja i din stad! Tänk så nära vi är varann då..jämfört med nu..ja ska till Tulsa igen på graduation på ORU. Längtar såå efter USA. Ha det så gott!!